NILAI, 2 April 2021 – Menyedari hakikat penularan pandemik Covid19 masih belum reda sepenuhnya, pihak pengurusan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) bersepakat dan bersetuju agar majlis bersejarah bagi bakal graduan dan universiti iaitu Majlis Konvokesyen ke -18 USIM akan diadakan secara hybrid mulai 6 April sehingga 18 April 2021 dengan melibatkan dua majlis. Kaedah ini didapati lebih sesuai bagi mengelakkan penularan wabak Covid-19.

Majlis Perisytiharan Pembukaan Konvokesyen akan disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus, Tuanku Aishah Rohani Almarhum Tengku Besar Mahmud, Canselor USIM. Tuanku Canselor akan menyampaikan anugerah kepada penerima anugerah utama sahaja dan majlis dijangka akan berlangsung selama dua jam sahaja di Dewan Tuanku Canselor pada 6 April 2021.

Manakala Konvokesyen secara Janji Temu merupakan kaedah pengurniaan ijazah yang dilaksanakan bagi menggantikan istiadat Konvokesyen USIM bagi tahun 2020 akibat pandemik Covid-19 melanda dunia tahun lepas. Melalui kaedah ini, majlis akan dijalankan mengikut SOP yang ketat oleh semua petugas dan juga bakal graduan. Pada majlis ini foto graduan akan diambil dan disatukan dengan foto pengurnia ijazah yang telah ditetapkan. Kaedah ini akan melibatkan semua bakal graduan dan akan berlangsung sebanyak 23 sesi iaitu selama 12 hari bermula 7 April hingga 18 April 2021.

 

 

Disediakan oleh:
Noorumaina Mohamed Yunus
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Bandar Baru Nilai, 71800 Nilai Negeri Sembilan